Image: Humphrey Munson, Paul Craig

Δείτε τα ντουλάπια της κουζίνας σας… αλλιώς!

Τι είναι το «pantry» και πόσο απαραίτητο είναι για τον χώρο σας;
Αν καταφύγεις στο google translate να σου εξηγήσει πώς μεταφράζεται η λέξη «pantry», θα σου απαντήσει ντουλάπι. Κουζίνας, την περίπτωσή μας. Θα έχεις σχηματίσει λάθος εικόνα, όμως. Διότι στην Ελλάδα φανταζόμαστε κάτι πολύ συγκεκριμένο, όταν μιλάμε για τα ντουλάπια της κουζίνας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το «pantry» είναι η νέα τάση στην αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, όταν η κουβέντα πηγαίνει στις κουζίνες. Γιατί πρόκειται μεν για ντουλάπι, αλλά για ένα μεγάλο, αυτόνομο και πολύ ντιζαϊνάτο αποθηκευτικό χώρο, που υπόσχεται να αναβαθμίσει την κουζίνα σας σε τελείως άλλο επίπεδο. Τόσο από χρηστικής, όσο και από αισθητικής άποψης.
Όπως είπαμε, όλο και πιο συχνά βλέπουμε στις κουζίνες την ένταξη του
pantry. Επειδή πολλοί από τους αναγνώστες μας ήδη αναρωτιούνται, ας δούμε τι είναι όμως και πόσο απαραίτητο είναι για τον χώρο μας.
Image: Eyeswoon, Ahena Calderone
Σε μεγάλες κουζίνες το συναντάμε σαν ένα πολύ μικρό δωμάτιο, το walk-in pantry. Εναλλακτικά μπορεί να καταλαμβάνει κάποιο μέρος από τα υπόλοιπα ντουλάπια της κουζίνας. Εάν θέλετε να το ενσωματώσετε στο χώρο σας, το ζητούμενο είναι να αποφασίσετε αρχικά τον τρόπο που θα το
χρησιμοποιήσετε. Θέλετε να επενδύσετε περισσότερο στη διακόσμηση ή αποκλειστικά και μόνο στην αποθήκευση;
Image: Nordic Kitchen
Στην περίπτωση που η απάντηση είναι ότι η χρήση θα είναι διακοσμητική αλλά και αποθηκευτική, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε στο pantry ποτήρια ή πιάτα, τσαγιέρες και φλιτζάνια που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει και ως μια γωνιά για την προετοιμασία του πρωινού. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα ανοιχτό pantry χωρίς πόρτες και πάνω στον πάγκο να ακουμπήσετε τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως την καφετιέρα, τον βραστήρα και την τοστιέρα. Επίσης, στα ράφια μπορείτε να αποθηκεύσετε βιβλία μαγειρικής ή μικρά φυτά.
Image: Mowlem & Co
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι σε ποια θέση θα το τοποθετήσετε, είτε αυτή την περίοδο ανακαινίζετε την κουζίνα σας, είτε την κατασκευάζετε από την αρχή και σας απασχολεί ο τρόπος που θα ενσωματωθεί στο σχεδιασμό της. Συνήθως δίπλα στο ψυγείο είναι και η πιο κατάλληλη θέση.
Μία ακόμα σημαντική παράμετρος είναι να αποφασίσετε τις διαστάσεις που θα έχει. Για να είναι λειτουργικό και σας χαρίζει αξιοποιήσιμο χώρο, επιλέξτε καλύτερα ένα με minimum μήκος 1,2 μέτρα, το μήκος δηλαδή που έχουν δύο ντουλάπια κουζίνας μαζί.
Επίσης, καλό θα είναι να αξιοποιηθεί όλο το ύψος που έχετε στη διάθεσή σας,
τοποθετώντας στα επάνω ράφια τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πιο σπάνια. Σημαντικό είναι τα ράφια να μην έχουν μεγάλο βάθος, για να μην είναι δύσκολη η πρόσβαση στα όσα αποθηκεύσετε εκεί και να μην χάνονται στο πίσω μέρος. Μην ξεχνάτε ότι ένας από τους στόχους του pantry
σας είναι να παράσχει στην κουζίνα σας τη δυνατότητα της οργανωμένης και τακτοποιημένης αποθήκευσης τροφίμων και αντικειμένων της κουζίνας.
3 tips σχεδιασμού και διακόσμησης

1.Βάλτε φωτισμό στο κάτω μέρος των ραφιών. Θα σας βοηθά πολύ να βλέπετε
εύκολα τι έχετε αποθηκεύσει, ενώ το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και αισθητικά, ειδικά αν έχετε επιλέξει ένα pantry με γυάλινες πόρτες.
2. Εκτός από ράφια μπορείτε να προσθέσετε στο κάτω μέρος του pantry συρτάρια με βάθος, ανάλογα με όσα σκοπεύετε να αποθηκεύσετε.
3. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε ένα pantry υπενδεδυμένο εσωτερικά με ξύλο, ή με κάποιο έντονο χρώμα, όπως για παράδειγμα ανθρακί ή σκούρο πράσινο.

Ρωτήστε μας!

Έχετε κάποιο δίλημμα διακόσμησης; Θέλετε να ανανεώσετε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας; Μήπως έχετε κουραστεί από την όψη του επαγγελματικού σας χώρου; Μπορούμε να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διακόσμηση και τη διαμόρφωση του χώρου σας.
περισσοτερα